УНИКАЛНИТЕ СВОЙСТВА НА БИО ЛАВАНДУЛОВОТО МАСЛО

УНИКАЛНИТЕ СВОЙСТВА НА БИО ЛАВАНДУЛОВОТО МАСЛО

 "Маслото от лавандула е най-често използваното етерично масло в света."

 В последно време от Inaessentials раздадохме 1000 био лавандулови масла и 1000 дезинфектанта на базата на лавандулово масло. Всеки ден получаваме голям брой въпроси за тези продукти и ролята на лавандуловото масло. Именно за това решихме да напишем този блог, от който се надяваме да научите нови и интересни за вас неща :) 

Терапевтичните съединения в лавандулата са: линалол, линалилацетат, бета-оцимен и алфа-терпинеол. За повечето хора маслото е с добра толерантност. Ние от Inaessentials 2 години подред произвеждаме едно от най-качествените лавандулови масла на пазара, като гарант за това е, че именно те се използват от известната по цял свят Немска марка "Dr Hauschka" В този кратък блог ще ви представим 10 приложения на лавандулвото масло :) 

лавандулови насъждения панагюрище

Какво прави лавандуловото масло толкова специално и желано?

  1. Антибактериални и антивирусни свойства

Редовното използване на масло от лавандула помага на тялото да си изгради имунитет срещу редица заболявания. Антибактериалните и антивирусните му свойства са забелязани от учените още в началото на 20-ти век, които започват да го използват като защитно средство срещу туберкулоза, коремен тиф и дифтерит. 

  1. Мощни антиоксидантни свойства

Антиоксидантите са суперлечителите, от които имаме днес повече от всякога имаме нужда в опитите си да поддържаме имунната си система в добра кондиция. Свободните радикали, получени от химикали, замърсители, стрес и токсини от околната среда, са причина за редица клетъчни увреждания, автоимунни заболявания и безброй други здравни рискове, включително рак и хронични заболявания. Тялото произвежда антиоксиданти под формата на ензими като каталаза, глутатион пероксидаза и супероксид дисмутаза. За съжаление нашите тела са изложени на пос-тоянна атака от свободни радикали, които изчерпват запасите ни. Маслото от лавандула е ефективен антиоксидантен доставчик. През 2012 г. китайски учени са установили, че лавандуловото масло повишава нивата на трите  основни антиоксидантни ензима при мишки още на първия ден от лечението им.

  1. Помага за добър сън. Отлично средство срещу тревожност и стрес

Всеизвестен факт е, че лавандуловото масло помага за здрав сън и се ползва като алтернативно лечение на инсомния. Все повече изследвания в тази насока показват, че дори и леко третиране на възглавниците и завивките с лавандула премахва нуждата от медикаментозно лечение при по-леки форми на безсъние.

Маслото е познато с качеството си да релаксира и успокоява Разпръснете маслото или го намажете на слепоочията, китките и стъпалата, или сложете няколко капки в аромолампа.

  1. Отличен лек за всякакъв тип болки

Помага при мускулни крампи и трески, ревматизъм, навяхвания и изкълчвания, болки в гърба и кръста и лумбаго. Редовните масажи с лавандула успешно борят болките в ставите. .

Помага срещу главоболие и мигрена. Инхалирайте маслото за 15 минути. Може да втривате смес от масло от лавандула и мента в слепоочията, задната част на врата и китките.

  1. Помощник в борбата с косопада

Маслото от лавандула се използва успешно при борбата с косопада при пациенти, страдащи от алопеция – автоимунно заболяване, при което тялото атакува космените фоликукли. Изследване в Шотландия показва, че директното втриване на лавандулово масло в скалпа влияе благоприятно върху 40% от болните от алопеция. То може да се изпозлва и превантивно, за да се забави оплешивяването при мъжете.

  1. Успокоява изгаряния, слънчеви изгаряния, наранявания и порязвания

Френският химик Рене Морис Гатефос пръв открива полезните свойства на лавандуловото масло, когато при инцидент изгаря много лошо ръката си. Той използвал чисто неразредено лавандулово масло и това излекувало напълно ръката му без инфекции и белези. Лавандуловото масло успокоява кожни възпаления – за целта смесете лавандулово с кокосово масло и прилагайте към проблемното място 2 пъти дневно

  1. Отлично средство за борба с акне

Помага за здрава и с добър външен вид кожа. Противовъзпалителните и успокояващи свойства на лавандулавато масло помагат при дерматити, екзема, псориазис и акне.

Според дерматолозите и ароматерапевтите една от най-успешните терапии против акне е с лавандулово масло. То потиска бактериите, които причиняват инфекциите, намалява себумната секреция на хормонално ниво и може да намали досадните видими белези след акнето. За целта е добре да се прилага като смес с кокосово, бадемово или други базови масла. Добър вариант е да се ползва лавандулова вода, която може да се прилага директно без разреждане.

  1. Поддържа хормоналния баланс.

Спомага за здравословен баланс на кръвна захар. Маслото е многообещаващо при защита на тялото от повишаване на кръвната глюкоза (втрийте на врата и гърдите, разпръснете във въздуха или добавете 1 капка към чай или вода).

  1. Бори се срещу високо кръвно налягане

Изследване на Националния Здравен Институт на САЩ от 2008г. установява, че маслото от лавандула подобрява циркулацията на кръвта в организма. То понижава кръвното налягане и се използва като помощно средство при лечение на хипертония. Органите се снабдяват по-добре с кислород, повишава се мускулната сила, мозъчната дейност се подобрява, кожата става гладка и по-добре кръвоснабдена – всичко това води до по-добра защита от инфаркт и артросклероза.

  1. Отличен репелент!

Lavender fields Panagyurishte

Ароматът на лавандула успешно прогонва всякакви насекоми като комари, мухи, пеперуди… Нужно е само да нанесете малко чисто масло върху кожата, когато сте навън, за да спрете досадните ухапвания. Ако все пак сте закъснели и малките вампири са се нахранили – няма страшно. Противовъзпалителното действие на лавандулата помага при всякакви ухапвания от насекоми, като редуцира зачервяването и сърбежа и успокоява кожата.

България е едно от най-добрите места за отглеждане налавандулата. Особено подходящи са планинските райони в Средногорието, на висока надморска височина, където традиционно се е отглеждало ароматното растение. Лечебните свойства на лавандулата се съхраняват максимално, когато тя се отглежда по биологичен начин, тъй като развитието и растежа й са максимално естествени и не са стимулирани с химична намеса.

Освен, че притежава уникален аромат, лавандуловото масло има толкова много приложения, че почти няма човек, който да не може да го използва ефективно и с удоволствие.

Лавандуловото масло е чудесен и оригинален подарък, който можем да си направим или да изненадаме с него  близки и приятели.

Биологично лавандулово масло на Inaessentials, произведено от високопланинска лавандула от традиционни български сортове може да поръчате още сега: ТУК

Целия сайт на Inaessentials може да видите, като натиснете бутона:

 

“Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие”

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.