розово масло Inaessentials

Всичко, което трябва да знаем за Розата и Розовото масло

Всичко, което трябва да знаем за розата и розовото масло

 

„Информацията за този блог е взета от книгата ‚Библия на Ароматерапията‘, написана от определяната като кралицата на Ароматерапията - Даниел Риман. Няма да ви отнеме повече от 5 минути да го прочетете, а нещата, които ще научите, може да са ви полезни цял живот“

                                                                                                 -Васил Ралчев

 

Розата

Родината на розата е Ориентът, но сега се отглежда с по-голям или по-малък успех по целия свят, предимно в умерения климатичен пояс. Съществуват около 250 различни вида рози, но само 3 от тях се отглеждат масово заради изключителния си аромат. Rosa Gallica е най-плодовита. Произхожда от Кавказ, но често я наричат „Френска роза“ или „Провансалска роза“. Rosa centifolia, която произлиза от Персия, е по-известна като „Персийска роза“. Rosa damascene е дамаската роза, чиято родина е Сирия. Тя е силно ароматична и най-често се отглежда заради благоуханното ѝ масло (в терапията тя също се цени най-високо).

    Римляните използвали розите много разточително: на пиршествата ги сипели от тавана; украсявали статуите на любимите си богове с рози и сами се окачвали с рози за да се предпазят от напиване. Вергилий разказва, че Афродита поискала тялото на Хектор да бъде балсамирано с мехлем, съдържащ розово масло.

рози, рим

    Елините също почитали розата, Омир я възпява в "Илиада" и "Одисея", а Сафо я провъзгласява за Царицата на цветята.

    Розите са високо ценени през цялата човешка история и навсякъде по света заради сладостта и успокояващото въздействие на аромата си, а и заради багрите и формите на цветовете си. Още преди Френската революция французите дестилирали рози предимно за световноизвестната си розова вода, при което маслото се явявало като вторичен продукт.

    Според статистическите данни, България и Турция са най-големите производители, а Америка и Китай – основните вносители. В България се отглежда Rosa Damascena, от която чрез водопарна дестилация се получава розово масло. Франция извлича ароматични съставки от Rosa Centifolia чрез летливи разтворители и произвежда розово абсолю.

 

 

  Rosa Damascena

роза дамасценаПрез 1888 година дамаската роза е култивирната в Милтиц, близо до Лайпциг. В Андола се отглежда от 1984-а. Извличането на ароматни вещества чрез разтворители започва в България през 1904-а и оттогава насам методът се разпространява навсякъде. Най-големите площи с насаждения са на Балканския полуостров на надморска височина 300 – 800 метра. Розовото масло от Rosa Damascena се добива главно чрез парна дестилация.

 

  Приложение

При заболявания

Розата притежава много лечебни свойства, както и маслото, стига да е първокласно – Българско или Турско. Доктор Льоклер го цени като леко слабително; много оплаквяния от рода на липса на апетит при млади момичета, които страдат от анорексия, проблеми на ПМС и менопаузата могат да се лекуват с чай от розов цвят или добавена в чая розова вода. Същите състояния може да се лекуват и чрез масажно масло за тяло, приготвено от 50 мл бадемово масло и 5 капки розово масло; мажете два пъти на ден корема, тила и слепоочията.

 Розата помага и при възпаления на дихателната система – кашлица, сенна хрема, запушени синуси и др. Залейте 30 гр. розов цвят с 600 мл кипяща вода и запарвайте 10 минути, после използвайте за гаргара. Запарката действа астрингентно, антисептично и целебно, а добавянето на капка розово масло и запарването за 5 минути помагат в лечението на млечнициа и афти.

  Розовото етерично масло е полезно за хора, които лесно се нервират. Изглежда, че маслото въздейства на нервната система и успокоява. Мажажирайте го върху слънчевия сплит; нанесете разреденото масло след баня, пийте запарка от розов цвят.

 Розата е много полезна при безсъние.

  Маргьорит Мори препоръчва розата при фригидност и я определя като силен афродизиак. Мадам Мори смята розата и за чудесно тонизиращо средство за жените, страдащи от депресия.

Тонизиращ лосион за бюста.

Масажирането на гърдите с маслото след раждане помага да си възвърнете предишната форма.

 10 мл бадемово масло

 2 капки лимоново масло

 4 капки розово масло

-Смесете и съхранявайте в тъмно шишенце.

 

 В кулинарията.

Може да се използва за приготвянето на вкусно сладко от рози. Гърците накисват розовия цвят във вино и правят розово бренди. Българите правят много сладки ликьори от рози, а Крем де Роз е техният френски вариант. 50 грама силно концентрирана розова вода добавена към ракията я прави уникална – последното е съвет от автора.

 

 Често ни питат какво е предимството на това, че нашите продукти са БИО. Предимствата са стотици, но днес решихме да цитираме Даниел Риман, определяна от The Times като "Кралицата на Ароматерапията". В нейната книга, 'Библия на Ароматерапията', тя казва: " Много растения днес не се гледат по естествен начин, което се отразява на тяхната терапевтична стойност. Етеричните масла трябва да са напълно чисти и от най-високо качество, за да могат да се запазят техните медицински и терапевтични свойства."

 

Затова ние от Inaessentials  гледаме нашите розови градини по напълно естествен (биологичен) начин и произвеждаме розово масло и розова вода от най-голямо качество.

 

Тук може да поръчате нашето: Биологично розово масло

Тук може да поръчате нашата: Биологична розова вода

“Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие”

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.