Домашно лечение на хемороиди

Домашно лечение на хемороиди

Хемороидите са едно от най-старите заболявания, за които има сведения. Още в древен Египет и Гърция са се използвали различни средства за лечение на хемороиди, включително билки, компреси и хранителни режими.

В древен Египет хемороидите са се лекували с билки, като например смола, ленено семе и мента. Египтяните са използвали компреси от студена вода или мляко за облекчаване на болката и възпалението.

В древна Гърция хемороидите също са се лекували с билки, като смрадлика, конски кестен и ленено семе. 

В какъвто и стадий да е вашето заболяване, и в не зависимост от това дали сте решили проблема си в медицинско учреждение, правилната и подходящата за вас домашна грижа е ключ към намаляването на симптоми или повторен рецидив.

Нека разгледаме следните въпроси:

 • Какви са домашните средства за хемороиди
 • Какви са ползите от домашните средства за хемороиди
 • Как да използваме домашни средства за хемороиди
 • Какви са страничните ефекти от домашните средства за хемороиди

Какви са домашните средства за хемороиди?

Има много домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на вътрешни или външни хемороиди. Търсейки в интернет може да попаднете на какви ли не рецепти. Но ето няколко общи стъпки от рецептите, които всички те имат: 

 • Студена компресия върху засегнатата зона.
 • Топли вани със специални соли или без.
 • Натурални гелове и кремове за локално нанасяне.
 • Масло от риган - има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Често се използва за направата на смес за локално нанасяне.
 • Билкови чайове - като чай от лайка, жълт равнец и дуги, могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката от вътре. Някои билки дори са способни да спрат кървенето и дори да окажат антисептично действие. Често се правят и компреси с билки за локално приложение.

Любимото домашно средство за справяне със симптомите на хемороиди (и дори разширени вени) на нашите клиенти е Успокояващ крем с Конски кестен и Смрадлика.

За да се справите с хемороидите, е важно да окажете допълнителна грижа на засегнатата област. Ето някои съвети:

 • Поддържайте кожата си хидратирана и успокоена. Вземайте топли вани и душове, нанасяйте студен компрес или използвайте овлажняващ успокояващ крем локално.
 • Предпазвайте кожата си от дразнене. Носете свободно и меко бельо от памучна материя, избягвайте да се чешете и не използвайте груба тоалетна хартия.
 • Създайте условия за лесно изхождане. Не се задържайте дълго време на тоалетната, не се напъвайте и повдигнете краката си, когато се изхождате.

И разбира се, не забравяйте за правилното хранене. Ключът към нашето здраве винаги е храната!

Когато използвате домашни средства за хемороиди, е важно да се консултирате с лекар предварително за да избегнете нежелателни реакции и състояния.

Какви са ползите от домашните средства за хемороиди?

Домашните средства за хемороиди могат да осигурят редица ползи, включително:

 • Облекчаване на симптомите - могат да помогнат за намаляване на болката, възпалението и сърбежа, свързани с хемороидите.
 • Намаляване на риска от усложнения - могат да помогнат за намаляване на риска от усложнения, като например инфекция или кървене.
 • Достъпност - домашните средства са достъпни и лесни за използване.

Как да използваме домашни средства за хемороиди?

Когато използвате домашни средства за хемороиди, е важно да се консултирате с лекар предварително за да избегнете нежелателни реакции и състояния.

Какви са страничните ефекти от домашните средства за хемороиди?

Домашните средства обикновено са безопасни за употреба, но в някои случаи могат да причинят странични ефекти. Някои от най-честите странични ефекти включват:

 • Раздразнение на кожата. Ако забележите зачервяване, сърбеж или други признаци на раздразнение, трябва да спрете да използвате това средство.
 • Алергични реакции. Някои хора могат да бъдат алергични към определени билки или други съставки, използвани в домашните средства. Ако забележите признаци на алергична реакция, като например уртикария, затруднено дишане или подуване на лицето, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Любимото домашно средство за справяне със симптомите на хемороиди (и дори разширени вени) на нашите клиенти е Успокояващ крем с Конски кестен и Смрадлика. Опитайте и се убедете сами в силата на натуралните съставки!

За максимален ефект и комплексна домашна грижа предлагаме пакет от крема и соли за ванички - Разширени вени RoutINA™.

Крем за разширени вени - ще ми помогне или не?

Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.