Ето от какво да се пазим, когато избираме слънцезащитен крем

Ето от какво да се пазим, когато избираме слънцезащитен крем

Как да си набавим магнезий от соли за вана? Ето от какво да се пазим, когато избираме слънцезащитен крем 5 минути Напред Как да облекчим сърбежа от Екзема?

Слънцезащитата е продукт, предназначен да предпазва кожата ни от вредните UV лъчи на слънцето. Тя е изключително важна част от правилната грижа за кожата на малки и големи, затова е хубаво да знаем от какво да се пазим, когато я купуваме.

Постарахме се да съберем полезна информация относно вредните съставки в повечето слънцезащити, какъв би бил техният потенциален ефект, както и да ви дадем полезни съвети при избора и нанасянето на слънцезащитен лосион.

химична лаборатория

Какво са химични филтри? Вредни ли са химичните филтри в слънцезащитата?

Химичните (още наричани органични или синтетични) филтри са изключително ефекетивни. Те поглъщат изцяло светлината, като намаляват вредното влияние на UV лъчите, превръщайки ги в топлинна енергия. Химичните филтри обаче проникват в кожата ни. Именно заради изкуствения им състав химичните слънцезащитни продукти са противопоказни за деца, хора с алергии или чувствителна кожа.

Съществуват различни изследвания и мнения относно влиянието на химичните филтри и тяхната потенциална заплаха за здравето ни. Това са някои от филтрите, които будят притеснение в специалисти:

  • Октокрилен (Octocylene): Синтетичният филтър се използва за защита от слънцето и увеличаване на водоустойчивостта и прозрачността на слънцезащитните продукти, но може да проникне в кожата. Различни проучвания сочат, че той може да наруши ендокринната система, което да доведе до редица проблеми в организма. Не се препоръчва при хора с алергии или чувствителна кожа. Повече за това вреден ли е октокриленът прочетете в нашата статия!

  • Хомосалат (Homosalate): UV филтър, който също се смята за потенциален нарушител на хормоналния баланс и най-вече на естрогена в тялото ни. Противопоказен е при хора, склонни към алергии.

  • Оксибензон (Benzophenone-3): Често срещан в химичните слънцезащити, той е потенциално свързан с ендокринни нарушения и е подозиран, че допринася за кораловото избелване, което го прави нежелателен и от екологична гледна точка. Може да предизвика фоточувствителност. Също би могъл да е причина за алергични реакции.

  • Авобензон (Avobenzone): Популярен UV филтър, който може да причини кожни алергии и раздразнения.

бял слънцезащитен крем

Как да изберем най-добрата слънцезащита

Като вземем предвид спецификите на нашия организъм, възраст, типа кожа и препоръки от специалисти и дерматолози. Ето какви са нашите съвети:

Натурална слънцезащита с минерални филтри

Използвайте продукти с натурални съставки и минерални филтри, като цинков оксид (Zinc oxide). Минералните слънцезащити са много по-безопасни и не проникват в организма. Подходящи са за всеки, особено за деца над 6-месечна възраст и хора с чувствителна кожа. Минералните филтри действат като огледало за слънчевата светлина - те я отразяват, като не позволяват тя да проникне в кожата ни.

жена в басейн

Освен това те не вредят на околната среда. Техен недостатък са белите следи, които оставят след нанасяне, но това има и своите плюсове. Например, много по-лесно е за родителите да се ориентират какъв участък от кожата на децата е намазана. Въпреки това, с напредването на технологиите някои минерални слънцезащити на пазара предлагат продукти, които не оставят бели следи, благодарение на невидимия цинк. Други минерални филтри са железен оксид (Iron oxide) и титанов диоксид (Titanium dioxide).

Слънцезащита за мазна кожа

Потърсете продукти, които са некомедогенни, т.е. не запушват порите. Ако слънцезащитата съдържа масла, то е хубаво те да са сухи масла, тъй като много по-лесно попиват и не оставят мазно усещане.

Слънцезащита за лице

Използвайте продукти, които са специално разработени за лицето и са с по-лека текстура. Съветваме ви да внимавате с кокосово масло, ако търсите слънцезащита за лице. То присъства в голяма част от слънцезащитите, но е силно комедогенно.

Слънцезащита 50 фактор

Препоръчително е да използвате продукти с SPF 30 или по-висок, но за чувствителна кожа е по-добре да е SPF 50. Тази препоръка важи както за слънцезащита за лице, така и за слънцезащита за тяло.

Слънцезащита за бебета

Използвайте продукти, които са специално разработени за бебешка кожа, имат максимално изчистен състав и са без химични филтри. Важно е да знаете, че не се препоръчва да нанасяте слънцезащита на деца под 6-месечна възраст. За да предпазите мъничетата, може да му подсигурите дебела сянка при разходката, дрешки и/или количка със слънцезащитен фактор, както и се уверете, че не сте навън в най-горещите часове от деня.

Слънцезащита за чувствителна кожа

Използвайте продукти, които са хипоалергенни, без парфюм и съставът им не включва компоненти, които биха могли да предизвикат алергия или раздразнения.

Водоустойчива слънцезащита

Ако прекарвате дълго време във водата, уверете се, че слънцезащитният крем предлага устойчивост във вода.

Широкоспектърна защита

Препоръчваме ви да изберете продукт, който предлага защита както от UV-B, така и от UV-A лъчите на слънцето. UVB лъчите са тези, които предизвикват изгаряне на кожата, докато UVA лъчите забързват процесите на стареене на кожата. И двата вида лъчи могат да предизвикат рак на кожата.

    дете на плаж
    Допълнителни съвети как да се предпазим от слънцето и да изберем правилна слънцезащита
    • Прочетете етикета на слънцезащитата, за да сте сигурни в нейния състав.

    • Ако използвате слънцезащита с химични филтри, нанасяйте я 20 минути преди излагане на слънце. Ако използвате такава с минерални (физични) филтри, може да я нанесете и при излагане на слънце.

    • Повторно нанасяйте слънцезащита на всеки два часа, или по-често, ако плувате или се потите.

    • Бебета и малки деца не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина.

    • Винаги се хидратирайте и не се излагайте на слънце между 11:00 и 16:00 часа, когато неговите влияния са най-силни.

    Надяваме се да сме ви помогнали при избора на слънцезащита! Много ще се радваме, ако споделите статията с приятели и семейство! :)

    Съвети и трикове за след слънце, от които се нуждаете и за които не знаете

    Семейството на InaEssentials е подготвило полезни съвети за перфектна естествена грижа за след слънце. Вече знаете, че вълшебният продукт е нашата100% Био Вода от Маточина - Hydrolina! Прочетете тази статия докрай, за да разберете как да се наслаждавате на красива и здрава кожа това лято!

    Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

    В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.