Октокрилен в слънцезащитата: вреден ли е?

Октокрилен в слънцезащитата: вреден ли е?

От години въпросът дали октокриленът е вреден буди притеснения в учените, здравните организации и нас - потребителите. Съществуват смущаващи мнения, които квалифицират октокрилена като нарушител на ендокринната система, както и като опасен химикал за морските обитатели.

В статията ще разгледаме какво е октокрилен, как действа той, безопасен ли е октокриленът, кои са неговите предимства и недостатъци и възможни алтернативи.

Какво е октокрилен?

октокрилен



Октокриленът (Octocrylene) е химичен филтър, който се използва в много слънцезащитни продукти за защита и абсорбиране на ултравиолетовите (UV) лъчи. Той е органичен филтър, което означава, че е създаден в лаборатория, а не се среща естествено в природата. Синтетичният филтър се използва за защита от слънцето и увеличаване на водоустойчивостта и прозрачността на слънцезащитните продукти.

химични филтри и действието им

Как действа октокриленът?

Октокриленът работи, като абсорбира UV лъчите и ги превръща в топлина. Тази топлина след това се освобождава от кожата. Действието му е характерно за всички химични филтри. Той е широкоспектърен филтър - предпазва както от някои UVA лъчи (отговорни за стареенето), така и в по-голям диапазон от UVB лъчи (отговорни за слънчевите изгаряния и рака на кожата).

Тъй като химичният филтър се абсорбира в кожата, може да възникнат натрупвания в организма, което да доведе до увреждане на тъкани и други нежелани реакции.

химикал

Безопасен ли е октокриленът?

Октокриленът е одобрен за употреба в слънцезащитни продукти от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Научният комитет по безопасност на потребителите - независим научeн комитет, управлявани от Генерална дирекция за здравеопазване и защита на потребителите на Европейската комисия, изразява в свое становище, че октокриленът с концентрация под 10% в слънцезащитните продукти е безопасен.

Комитетът още споделя, че са възможни кожни раздразнения и проява на алергични реакции включително фоточувствителност, предизвикани от октокрилен. Учените от комитета не изразяват заключение относно замърсяването на крайбрежните морски води с октокрилен, както и споделят, че не са налице достатъчно доказателства за влиянието му върху хормоналния баланс, макар да са налице такива проучвания.

Повече за химичните филтри в слънцезащитните продукти и кои са те може да разберете в нашата блог статия. 

Предимствата и недостатъците на октокрилена:

Предимства:
  • Предпазва от UVA и UVB лъчи

  • Подпомага лесното абсорбиране и водоустойчивостта на продукта

  • Не оставя бели следи

Недостатъци:
  • Потенциален хормонален нарушител

  • Може да има вредно въздействие върху околната среда

  • Предизвиква дразнене на кожата, алергии и чувствителност при някои хора

минерални филтри и действието им върху кожата

Безопасната алтернатива - минерални филтри

Макар да има разнопосочни мнения относно потенциалните вреди на химичния филтър, силно съветваме деца, бременни, хора с чувствителна кожа и алергии да не използват слънцезащити, съдържащи октокрилен или каквито и да е химични филтри като хомосалат, авобензон, оксибензон и други.

Безопасна алтернатива са минералните филтри като цинков оксид и титанов диоксид. Минералните филтри, известни още като физически филтри, са неорганични вещества, които седят на повърхността на кожата и действат като огледало, отразявайки вредните UV лъчи. За разлика от химическите филтри, които абсорбират UV лъчите и ги превръщат в топлина, минералните филтри не взаимодействат с кожата. 

майка маже детето си със слънцезащитен крем
  • Много минерални филтри предлагат защита както срещу UVA, така и UVB лъчи.

  • Подходящи са за деца и хора със силно реактивна и чувствителна кожа, което ги прави безопасни. Не се смятат за ендокринни нарушители.

  • Някои минерални слънцезащити предлагат устойчивост на вода.

  • Не замърсяват крайбрежието и не застрашават морските обитатели.

Съветваме ви винаги да четете етикета на слънцезащитните продукти, които избирате и да съобразявате нуждите на вашата кожа. Семейството ни винаги е залагало на лосиони с минерални филтри, за да избегнем какъвто и да е потенциален риск за здравето ни, както и за да се погрижим за природата.

Ще сме благодарни да споделите статията с приятели или семейство, ако сме ви били полезни!

Съвети и трикове за след слънце, от които се нуждаете и за които не знаете

Семейството на InaEssentials е подготвило полезни съвети за перфектна естествена грижа за след слънце. Вече знаете, че вълшебният продукт е нашата100% Био Вода от Маточина - Hydrolina! Прочетете тази статия докрай, за да разберете как да се наслаждавате на красива и здрава кожа това лято!

Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.