Кога се нанася слънцезащитен крем: важни съвети за защита от слънцето

Кога се нанася слънцезащитен крем: важни съвети за защита от слънцето

Използването на слънцезащитен крем е много важно, за да се радваме на здрава кожа през цялата година и за да се предпазим от вредните UV лъчи, отговорни за рак на кожата и по-бързото стареене. В тази статия, ще разгледаме в детайли:

  • Кога се нанася слънцезащитен крем: Защо трябва да носим слънцезащита през цялата година?

  • Колко време преди излагане на слънце за нанася слънцезащитния крем

  • Как се нанася слънцезаитен крем за лице, а за тяло? 

  • Кой е най-подходящият слънцезащитен крем за всеки тип кожа, включително чувствителна?

  • Допълнителни съвети за нанасяне на слънцезащитен крем

Кога се нанася слънцезащитен крем: Защо трябва да носим слънцезащита през цялата година?

Много хора смятат, че е необходимо да нанасяме слънцезащитен крем само през лятото или на плажа, но това е грешно.

Изключително важно е да знаем отговора на въпроса кога се нанася слънцезащитен крем, за да сме максимално предпазени от вредните слънчеви лъчи. А той е съвсем прост - винаги. Специалистите препоръчват нанасянето на слънцезащитен крем всеки ден, независимо от времето или активността навън.

Невярно е схващането, че когато навън е мрачно и вали, вредното влияние на слънцето няма как да достигне до нас, само защото не виждаме ярки слънчеви лъчи.

Слънцезащитният крем трябва да се носи всеки ден, независимо от времето навън. УВ лъчите от слънцето могат да проникнат през облаците и дори през стъкло, което означава, че вашата кожа е изложена на риск дори когато сте в колата или в офиса.

Когато времето навън е лошо над 80% от слънчевите лъчи проикват през облаците и атакуват кожата ни. Затова редовната употреба на слънцезащитен крем помага за предотвратяване на предракови състояния, рак на кожата, както и предпазва от преждевременно стареене и пигментация.

Колко време преди излагане на слънце за нанася слънцезащитния крем: Слънцезащитен крем с химични филтри и слънцезащита с минерални филтри

действието на химичните филтри в слънцезащитата

Кога се нанася слънцезащитен крем с химични филтри?

Тези кремове трябва да се прилагат поне 30 минути преди слънчево излагане, за да могат активните съставки да се абсорбират в кожата и започнат да функционират. Затова те не предоставят мигновена защита. Химичните слънцезащитни кремове съдържат органични съединения, които абсорбират ултравиолетовите лъчи и ги превръщат в топлина, която след това се излъчва от кожата. Важно е да подновявате слънцезащитата на всеки 2-3 часа.

Редно е да се отбележи, че слънцезащитните кремове с химични филтри не са подходящ избор за хора с чувствителна кожа или деца.

Ако искате да разберете повече за химичния филтър октокрилен и вреден ли е октокриленът посетете нашата блог статия!

Кога се нанася слънцезащитен крем с минерални филтри?
действието на минералните филтри в слънцезащитата

Ако използвате слънцезащитен крем с минерални филтри, нанасянето може да стане непосредствено преди излизане навън, тъй като те предоставят незабавна защита.

Минералните слънцезащитни кремове действат като огледало, отразявайки слънчевите лъчи. Те образуват защитна бариера между слънцето и кожата, като не абсорбират вредните лъчи в кожата. Те съдържат минерални филтри като цинков оксид или титанов диоксид. Минералните филтри са идеални за чувствителна кожа и предлагат незабавна защита, което ги прави подходящи за нанасяне точно преди слънчево излагане. Също е препоръчително да подновявате на всеки 2-3 часа.

Как се нанася слънцезаитен крем за лице, а за тяло? Какво количество е нужно?

За оптимална защита, слънцезащитен крем трябва да се нанася обилно и равномерно на всички открити участъци на кожата. Важно е да се нанася слънцезащитен крем на всеки два часа, особено ако прекарвате време на открито, плувате или се потите.

Нужно количество слънцезащита за лице:

Правилото, което препоръчват и много дерматолози е да нанесете от слънцезащитния крем по протежението на показалеца и средния пръст на едната си ръка и да разнесете хубаво по цялото лице.

колко слънцезащита се слага на лицето

Нужно количество слънцезащита за тяло:

Обикновено, за да се покрие кожата на цялото тяло на човек са нужни около 30 милилитра слънцезащитен крем. Така би изглеждала една голф топка. Това разбира се са средни стойности, които не бива да ви ограничават. Уверете се, че сте намазали всички открити зони на тялото си.

Кой е най-подходящият слънцезащитен крем за всеки тип кожа, включително чувствителна?

Изборът на слънцезащитен крем трябва да отразява и спецификите на всеки типа кожа. Препоръчително е хора с чувствителна кожа, както и деца, да използват слънцезащитни кремове с минерални филтри, тъй като те са щадящи и много рядко предизвикват раздразнения или алергии. Независимо от типа, важно е да се уверите, че продуктът е широкоспектърен и предоставя защита както от UVA, така и от UVB лъчи.

Винаги избирайте продукт с подходящ SPF фактор, който да отговаря на вашите нужди и продължителността на излагане на слънце. Слънцезащитни кремове с фактор 30 и повече предоставят слънцезащита за по-дълго време.

Допълнителни съвети за нанасяне на слънцезащитен крем

  1. Кога се нанася слънцезащитен крем не е единственото важно нещо; важно е също така къде се нанася. Не пропускайте често забравяни места като ушите, задната част на врата, ръцете, и върховете на краката. Ако имате коса с по-редки зони, приложете слънцезащитен крем и на скалпа или използвайте шапка за допълнителна защита.

  2. Не използвайте слънцезащитни кремове върху кожата на бебета под 6-месечна възраст.

  3. Не забравяйте да отмиете слънцезащитния крем след като се приберете вкъщи и не ви предстои ново излагане на слънце. Използвайте силно подхранващи измивни подукти, които лесно да отстранят остатъците от крема и които да се погрижат за хидратацията на кожата.

Използването на правилното количество широкоспектърен слънцезащитен крем ежедневно е сигурен начин да защитите кожата си от вредните ефекти на слънцето и да поддържате нейното здраве и младост за дълги години напред.

Надяваме се да сме ви помогнали и никога да не забравяте кога се нанася слънцезащитния крем - всеки ден! Много ще се радваме, ако споделите статията с приятели и семейство! :)

Съвети и трикове за след слънце, от които се нуждаете и за които не знаете

Семейството на InaEssentials е подготвило полезни съвети за перфектна естествена грижа за след слънце. Вече знаете, че вълшебният продукт е нашата100% Био Вода от Маточина - Hydrolina! Прочетете тази статия докрай, за да разберете как да се наслаждавате на красива и здрава кожа това лято!

Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.