Био лавандулово масло - Inaessentials

Лавандулата и всичко, което трябва да знаем за нея

Лавандулата е вечнозелен благоуханен храст, типичен за Южна Европа и особено за Средиземноморието. Голяма част от индустриалната реколта се отглежда във Франция, Испания, България и Руския, също и в Италия и Англия.

Видът има няколко разновидности, като най-важните са  L. augustifolia, L. stoechas и L. spica. Лавандуловото масло се получава от L. augustifolia.

Лавандулова градина

Приложения на лавандулата:

В медицината:

Лавандулата е много ефективна в лечението на цистит, вагинит и левкорея: пригответе билков чай с 1 чаена лъжица изсушен лавандулов цвят и 600 мл кипяща вода, запарвайте 5 минути, подсладете с мед и пийте по 6 пъти на ден до изчезване на симптомите. Това е чудесен сутрешен чай и при възстановяване след боледуване; като средство за облекчаване на храносмилането след ядене; при ревматични заболявания. Лавандулата се слави с това, че лекува главоболие (берачите слагали по един стрък под шапките си). Тя може още да се прилага и под формата на инхалации при хрема и кашлица.

В козметиката:

Лавандулата е подходяща за всички типове кожа. Регенерира клетките и предотвратява образуването на белези и стрии. Забавя появяването на бръчки. Както помага за бързото преминаване на изгаряния, рани и кожни инфекции, така тя може да облекчи проблеми като натъртвания, измръзване, акне, дерматит и подуване. Добавете 3 капки към 10 мл соево масло и намажете мястото. Използвайте маслото за парна баня на лицето при акне. При целулит, добавете няколко капки от маслото към топлата вана. Гореспоменатият лавандулов чай помага при мазна кожа, а растението нормализира секрецията на мастните жлези.

Емоционално въздействие:

Лавандулата прогонва нервност, изтощение, безсъние, раздразнителност и депресия. Препоръчва се при заболявания на централната нервна система. От векове съществува обичаят в стаята на родилката да се внася лавандула и да се поставя стрък във възглавничката на бебето.

Срещу насекоми:

Билката е много добър инсектицид, особено към дрешния молец. Като такъв се използва дори в гардеробиерните на световния моден подиум. Предпазва и от набезите на комари.

 

Свойства на лавандулата:

Антидепресивно

Антисептично

Антитоксично

Чернодробно

Дезинфекционно

Дезодориращо

Антиспазматично

Болкоуспокояващо

Нервно-тонизиращо

ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО:

България е най-големият производител на лавандула за 2010 година. Последващата я страна е Франция. Маслото намира приложение в ароматерапията, козметиката и като лечебно средство. Употребата му е безопасна.

То най-често се свързва с изгаряния и заздравяване на кожата. При случай намажете изгореното място с чисто масло и покрийте с марля. Също лекува белодробни, синусни и вагинални инфекции, включително кандидоза. Ненадминато лечебно средство при ларингит и астма. Облекчава мускулни болки, главоболие, ухапвания от насекоми, цистит и други възпаления, помага при храносмилателни смущения и подобрява имунитета. Маслото от лавандула предизвиква понижаване на артериалното налягане и намалява повърхностното налягане на кръвта. Лечебното средство може да се дава орално, под формата на компреси върху сърдечната област, чрез масаж на гръбнака, особено върху дорсалната област, и чрез ароматични бани. С разтворено в спирт масло могат да се правят разтривки при състояния на ревматизъм, простуда и невралгия.

Био масло от лавандула inaessentials

ЛАВАНДУЛОВА ВОДА:

При извличането на лавандуловото масло се получава и вторичен продукт - лавандулова вода. Тя също се използва в козметиката и ароматерапията. Водата съответно е с по-слаби свойства от маслото. Прилага се по същия начин като него, особено при ухапвания от насекоми и изгаряния. Може да се добавя към маски с хума, като подкрепя почистващото и противовъзпалителното им действие.

Пpилoжeния:

Блaгoтвopни cвoйcтвa:

– Tepaпeвтичнa, пoчиcтвaщa и пpeчиcтвaщa

– Имa aнтивъзпaлитeлни cвoйcтвa, пpeдoтвpaтявaщи пoявaтa нa aĸнe

– Πoмaгa пpи зacтapявaщa ĸoжa и oвлaжнявa

– Уcпoĸoявaщo, oтпycĸaщo и xapмoнизиpaщo дeйcтвиe

– Ecтecтвeн aнaлгeтиĸ и aнтидeпpecaнт

– Πoдчepтaвa oтличитeлния вĸyc нa xpaни и нaпитĸи

 

Лавандулата се смята за най-полезната и многостранна есенция за терапевтични цели. Нейните свойства показват почти идеален баланс между ин и ян и в този контекст тя е наистина натурална. А нейното свежо и чисто ухание не се нуждае от описание. Именно затова ние от Inaessentials се стремим да ви предоставим част от магията на това изумително растение под най-чиста и естествена форма.

Тук може да разгледате и поръчате нашето: ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО

Тук може да разгледате и поръчате нашата: ЛАВАНДУЛОВА ВОДА

“Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие”

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.