Причини за пърхота: Какво го провокира

Причини за пърхота: Какво го провокира

Пърхотът е често срещан проблем, който засяга скалпа и може да причини дискомфорт и неудобство. Въпреки че не е сериозно състояние, пърхотът може да бъде упорит и да повлияе на самочувствието. За да се справим ефективно с него, е важно да разберем какво го причинява. В тази статия ще разгледаме основните причини за пърхота и как да ги разпознаем.

  • Сух скалп и пърхот

  • Себореен дерматит и връзката му с пърхота

  • Пърхот и гъбични инфекции

  • Продукти за коса и тяхното влияние върху пърхота

  • Псориазис и пърхот: Как да ги различим

  • Стрес и пърхот: Има ли връзка?

  • Хормонални промени и пърхот

  • Неправилно хранене и пърхот

  • Пърхот RoutINA™: Дълготрайно натурално решение при пърхот за мъже и жени

Сух скалп и пърхот

Една от най-честите причини за пърхот е сухият скалп. Когато кожата на скалпа е дехидратирана, тя започва да се лющи, което води до появата на бели люспи. Това може да се случи през зимата, когато въздухът е сух, или ако използвате агресивни шампоани и продукти за коса.

Себореен дерматит и връзката му с пърхота

Себорейният дерматит е хронично възпалително заболяване на кожата, което може да засегне скалпа и други части на тялото. Той се характеризира с мазни, жълтеникави люспи и зачервяване. Въпреки че точната причина за себорейния дерматит не е известна, се смята, че е свързана с гъбички, наречени Malassezia, които живеят върху кожата.

Пърхот и гъбични инфекции

Гъбичките Malassezia, които нормално обитават скалпа, могат да се размножат прекомерно и да причинят пърхот. Това може да се случи поради различни фактори, като стрес, хормонални промени, отслабена имунна система или прекомерно омазняване на скалпа.

Продукти за коса и тяхното влияние върху пърхота

Някои продукти за коса, като шампоани, балсами и стилизиращи продукти, могат да раздразнят скалпа и да допринесат за появата на пърхот. Това е особено вярно за продукти, съдържащи агресивни химикали, аромати и алкохол.

Псориазис и пърхот: Как да ги различим

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което може да засегне кожата, включително скалпа. Той се характеризира с дебели, сребристи люспи и зачервяване. Въпреки че псориазисът на скалпа може да изглежда като пърхот, той обикновено е придружен от други симптоми, като сърбеж, парене и кървене.

Стрес и пърхот: Има ли връзка?

Стресът може да отслаби имунната система и да направи скалпа по-податлив на проблеми, включително пърхот. Освен това, стресът може да влоши съществуващи състояния, като себореен дерматит и псориазис, които могат да причинят пърхот.

Хормонални промени и пърхот

Хормоналните промени, като тези, които настъпват по време на пубертета, бременността и менопаузата, могат да повлияят на производството на себум, естественото масло на кожата. Това може да доведе до прекомерно омазняване на скалпа и да създаде благоприятна среда за развитието на пърхот.

Неправилно хранене и пърхот

Неправилното хранене, богато на мазнини и захари, може да допринесе за появата на пърхот. Здравословната диета, богата на витамини и минерали, е важна за здравето на кожата и скалпа.

Пърхот RoutINA™: Дълготрайно натурално решение при пърхот за мъже и жени

Пърхот RoutINA™ е иновативна клинично тествана натурална рутина за грижа за косата, специално разработена, за да се справи с пърхота в дългосрочен план, както при мъже, така и при жени.
Какво включва Пърхот RoutINA?
Пърхот RoutINA™ е формулирана с мощни, но нежни съставки, които работят в синергия за борба с пърхота. Предлага се в 2 разновидности - за Него и за Нея.
Пърхот RoutINA™ за мъже

Нашата рутина за мъже с изцяло натурални съставки е специално разработена, за да се справи с нуждите на мъжката коса и скалп. Тя включва:

Пърхот RoutINA™ за жени

Натуралната ни рутина за жени е формулирана, за да подхрани и хидратира косата, като същевременно се бори с пърхота. Тя включва:

  1. Натурален шампоан при пърхот и чувствителен скалп с лавандула
  2. Натурален балсам за коса с масло от розмарин и бяла ела
  3. Hydrobiotic - Коприва и Салвия - интензивна грижа при Косопад, Пърхот и Чувствителен скалп
Как действа Пърхот RoutINA™?
Пърхот RoutINA™ действа в три основни стъпки:
  • Почистване и успокоение: Нашият безсулфатен шампоан с Био Лавандулово масло и постбиотик от Алое вера нежно почиства скалпа, като премахва люспите на пърхота и излишния себум, намалява сърбежа и раздразнението.

  • Подхранване: Балсамът ни с розмарин, бяла ела и постбиотик от оризова вода хидратира, заздравява и придава забележим блясък на косъма.

  • Възстановяване: Hydrobiotic - интензвина грижа с вода от коприва и салвия и специален постбиотичен комплекс, подхранва скалпа и стимулира естествените му защитни функции.

Повече за семейно създадената ни рутина против пръхот, билките и начина на използване, може да прочетете в нашата блог статия на тема: Пърхот RoutINA™: Дълготрайно натурално решение при пърхот за мъже и жени

Не забравяйте:

  • Използвайте нежни шампоани и продукти за коса, предназначени за чувствителен скалп.

  • Избягвайте агресивните химикали, аромати и алкохол.

  • Поддържайте скалпа си хидратиран, като използвате подходящи за това продукти.

  • Хранете се здравословно и избягвайте стреса.

  • Ако пърхотът е упорит или придружен от други симптоми, консултирайте се с дерматолог.

С правилния подход и грижа можете да се справите с пърхота и да се радвате на здрав и красив скалп. Разгледайте натуралните ни продукти за коса и изберете нежна грижа.

Тайната как да се справим с пърхота и себореята в една био стъпка

Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.