Пърхот - как да го преборим?

Пърхот - как да го преборим?

Мнозина от нас са изпитвали поне веднъж в живота си смущаващите симптоми на пърхота. Неприятните бели частици върху облеклото не са просто естетически проблем, а сигнал за нужда от специфична грижа за скалпа.

В този блог ще разгледаме какво представлява пърхотът, различните му видове включително себореен дерматит, симптомите, причините за неговата поява и как да се справим с него, като използваме натурални решения.

пърхот

Какво е Пърхот?

Пърхотът е състояние, при което се наблюдава прекомерно лющене на мъртви кожни клетки от скалпа. Това е нормален процес, но при пърхот той се ускорява, водейки до видимо натрупване на бели частици в косата и върху облеклото. Той не се класифицира като възпалително заболяване сам по себе си, а степента на тежест обикновено е лека до умерена. Въпреки това при някои хора с пърхот може да се наблюдава леко възпаление на скалпа.

Причини за Пърхот

Пърхотът може да бъде причинен от различни фактори, включително:

  • генетична предразположеност,

  • суха кожа,

  • прекомерно отделяне на себум,

  • чести промени в климата особено студа,

  • отслабена имунна система,

  • стрес,

  • неподходящи продукти за грижа за косата,

  • гъбички Malassezia

Важно е да знаем, че Malassezia (интересно име, нали!) не е гъбична инфекция. Това са дрожди, които съществуват натурално върху скалпа ни. Тя естествено съществува на кожата ни, но при някои хора причинява свръх отлепване на кожни клетки.

Видове Пърхот

Пърхотът може да бъде сух или мазен, в зависимост от типа кожа на скалпа. Сухият пърхот се характеризира с малки и сухи частици, докато мазният пърхот се състои от по-големи, мазни частици, които се задържат по косата и често имат по-жълтеникав цвят. Което ни отвежда и към себореният дерматит.

Себорейният дерматит е възпалително проявление на пърхота като степента му на тежест е средна до висока. Той представлява хронично възпалително заболяване на кожата, което търпи периоди на обостряне и ремисия. Предизвиква зачервяване, сърбеж и лющене на кожата в окосмените части на тялото - скалп, вежди и лице, уши, гърди. Омазняването и изпотяването на скалпа влошава състоянието и често води до изключително силен сърбеж и/или парене.

Важно е при преглед да се разграничи от други кожни заболявания като псориазис например.

Симптоми на Пърхот

Симптомите включват видими бели частици в косата и върху дрехите, сърбеж на скалпа, и понякога зачервяване или дразнене на кожата на главата или окосмените части по тялото, когато е налице себореен дерматит.

Как да се Справим с Пърхота?

Справянето с пърхота изисква цялостен подход, който включва правилна хигиена, балансирано хранене и използване на подходящи продукти за грижа за косата и скалпа. Много от конвенционалните продукти, които обещават впечатляващи резултати всъщност влошават проблема, тъй като съдържат агресивни съставки, които единствено влошават състоянието.

Хубаво е да се използват специализирани шампоани и козметика събразно вида пърхот. Да подобрим общото си здраве, начин на хранене и прием на вода също биха подействали положително. Редуцирането на стреса и правилната грижа са от ключово значение. При някои хора фототерапията с UV-B светлина оказва положително влияние, особено при себорея. Не препоръчваме такава терапия, ако имате слънчева алергия.

Винаги почиствайте четката си за коса след ресане! Когато я допираме до скалпа и косата, по нея полепват бактерии, прах, мъртва кожа или остатъци от стилизанти, които при следващо ресане могат да раздразнят допълнително скалпа! Може да имате 2 четки - една за чиста коса и една за мръсна. Добра практика е да измивате четките си с вода и сапун поне веднъж седмично.

Съветваме ви винаги да се консултирате с дерматолог и да заложите на максимално изчистени формули.

Натурален шампоан при пърхот с лавандула

Нашата семейна марка за биокозметика предлага Натурален шампоан при пърхот с лавандула и постбиотик, който е специално създаден да балансира скалпа и да предотвратява появата на пърхот. Съдържащ био лавандулово масло и лавандулова вода, този шампоан не само успокоява скалпа, но и се бори с бактериите, причиняващи пърхот.

Най-подходящ е за мазен пърхот, причинен от прекомерно отделяне на себум, което го прави чудесен избор и при мазна коса. Не съдържа сулфати и други вредни химични съставки, които могат допълнително да раздразнят кожата.

Пърхот RoutINA™ за Нея и Него

За по-интензивна и дълготрайна грижа предлагаме Пърхот RoutINA™ - комплекс от продукти, които заедно осигуряват всестранна защита и грижа за косата и скалпа.
Предлага се в 2 варианта - за Него и за Нея.

Пърхот RoutINA за Нея включва:
Пърхот RoutINA за Него включва:

Тестовете с над 100,000 клиенти показват над 90% удовлетвореност, благодарение на внимателно подбраните активни съставки като лавандула, розмарин, коприва и салвия, които възстановяват естествената жизненост на косата.

Мощни Активни Съставки

Изборът на активни съставки е ключов за нашите формули.

Например, лавандулата е известна със своите успокояващи и антибактериални свойства, докато розмаринът стимулира растежа на косата и подобрява нейното общо състояние.

Копривата и салвията, пък, укрепват косъма и помагат за намаляване на пърхота.

Постбиотикът, комбинация от ферментирали екстракти на коприва, дъбова кора и сладък корен, дълбоко хидратира и балансира микробиота на скалпа, действайки ефективно като нощна грижа за скалпа и косата.

Борбата с пърхота изисква правилна грижа за скалпа и косата. Използването на специализирани, натурални продукти като нашите може значително да подобри състоянието на вашата коса и да ви предпази от неприятните ефекти на пърхота.

Не забравяйте, че красотата и здравето на косата започват от здрав скалп.
Ако статията ви е била полезна, ще сме много благодарни да я споделите с приятели и семейство! :)

Тайната как да се справим с пърхота и себореята в една био стъпка

Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.