вредна храна

6 храни, които влошават акнето

Акнето е често срещано кожно заболяване, което засяга милиони хора по света. Въпреки че генетиката и хормоналните фактори играят ключова роля в развитието на акнето, диетата също може значително да влияе на състоянието на кожата. 

Определени храни могат да допринесат за обострянето на акнето, като увеличават възпалението, стимулират производството на себум или влияят на хормоналните нива в тялото. 

Ще разгледаме шест храни, които са известни с това, че могат да влошат акнето, и ще обясним защо е важно да избягвате тяхната редовна консумация, ако се борите с кожни проблеми. 

мляко и сирена

1. Млечни продукти

Макар млякото да съдържа много полезни хранителни вещества, редовният му прием може да окаже неблагоприятно въздействие върху кожата ни. Млякото съдържа хормон на растежа, както и висок гликемичен индекс, които предразполагат кожата да произвежда повече мастна секреция, която запушва порите и води до акне. Освен това млечните продукти могат да повлияят неблагоприятно на чревната микрофлора, която е неразривно свързана със състоянието на кожата ни, а това да рефлектира във възпаления и поява на акне. 

Разбира се, не всеки, който пие мляко или консумира млечни продукти, ще получи акне. Някои хора може да са по-уязвими от други поради спецификите на всеки организъм. Това не бива да ни ядосва, напротив. Единствено може да ни помогне да слушаме по-добре тялото си и неговите нужди.

Примери за такива продукти са: прясно мляко (най-вече краве), кисело мляко, сирене, кашкавал, сладолед.

Алтернативи: Бадемово мляко, кокосово мляко, оризово мляко, овесени ядки, тофу.

сладко

2. Захар, захарни изделия и шоколад

Храните, богати на рафинирана захар могат да накарат нашия организъм да произвежда повече хормони като инсулин (помага на тялото да използва захарта), както и андроген  - хормон, отговорен за мастната секреция на кожата. Този излишък на инсулин и андроген кара кожата да произвежда повече себум, както и предизвиква възпаления и акне. 

Млечният шоколад, който съдържа както захар, така и млечни продукти, може да засегне не само кожата, но и бактериите в нашите черва, които са важни за поддържането на здрава и красива кожа. Затова, какво консумираме влияе не само на нашето здраве отвътре, но и на външния ни вид.

Примери: сладкиши, торти, бисквити, бонбони, газирани напитки, млечен шоколад, бял шоколад.

Алтернативи: Тъмен шоколад с високо съдържание на какао, плодове.

колбаси

3. Преработени храни

Често са с високо съдържание на захар, нездравословни мазнини, консерванти, оцветители и сол, които могат да влошат акнето, както и цялостното ни здраве. Преработените храни са бедни на хранителни вещества, които са важни за здравата кожа.

Примери: пържени храни, колбаси, чипс, готови сосове, замразени пици/хапки.

Алтернативи: Пълнозърнести храни, бобови растения, риба, пилешко месо, зеленчуци.

пържена храна

4. Пържено и “бърза храна”

Пържените храни са основен виновник за увеличаване на риска от акне, благодарение на високите нива на наситени мазнини и трансмазнини, които провокират възпаление и увеличават производството на себум, черни точки и акне. Тези храни съдържат и добавена захар и рафинирани въглехидрати, които причиняват скокове в кръвната захар и стимулират инсулина, което води до повишена мастна секреция. Забелязвали ли сте как след като хапнете нещо пържено и кожата ви на допир е по-мазна и лъщи? 

Примери: пържени картофки, пържено пиле, пържени филийки, мекици, бургери.

Алтернативи: Печени, варени, задушени или приготвени на пара храни.

люти чушки

5. Пикантни храни

Пикантните храни могат да влошат акнето заради стимулирането на възпаления, увеличаване на потенето, раздразнение на стомашно-чревния тракт, и потенциално влияние върху хормоналните нива, което води до запушване на порите и поява на пъпки. Тъй като индивидуалната реакция към пикантни храни може значително да варира, хората с акне трябва да наблюдават как тяхната кожа реагира на такива храни и при необходимост да намалят тяхната консумация за подобряване на състоянието на кожата.

Примери: лют пипер, чили, къри, джинджифил.

Алтернативи: Леки храни, приготвени с подправки, които не дразнят стомаха

тестени изделия

6. Тестени изделия и храни с висок гликемичен индекс

Тестените изделия и храните с висок гликемичен индекс са богати на захар и рафинирани въглехидрати, които могат да допринесат за влошаване на акнето, тъй като те бързо повишават кръвната захар, водейки до увеличение на инсулина в кръвта. Този скок в инсулина стимулира маслените жлези да произвеждат повече себум, което може да запуши порите и да причини акне и възпаления. 

Важно е да се отбележи, че гликемичният индекс може да варира в зависимост от начина на приготвяне и обработка на храната, както и от комбинацията на храни, консумирани в едно хранене.

Примери: бял хляб, бял ориз, спагети, макарони, картофи, диня, банани.

Алтернативи: Храни с нисък ГИ, като пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци, които осигуряват по-бавно освобождаване на захар в кръвта и допринасят за стабилни нива на инсулин.

лавандулова вода

7.Как да предотвратите акнето по натурален начин? 

Био Лавандулова Вода - Hydrolina e 100% натурален продукт, получен от свежи лавандулови цветове. Качеството ѝ е доказано със сертификат за биологично производство, клиничен сертификат, а семейството ни участва във всеки етап от нейното производство - от засаждане до дестилация, бутилиране и изпращане до всеки клиент. 

Богата на антибактериални, противовъзпалителни и успокояващи свойства, лавандуловата вода помага: 

  • В борбата с бактериите: Лавандулата е истински убиец на P. acnes – бактериите, отговорни за появата на акне и помага срещу възпалението. Намалява зачервяването, подуването и възпалението, съпътстващи акнето.

  • За регулиране на себума: Балансира производството на себум, за да предотврати запушването на порите.

  • За бърз оздравителен процес: Подпомага по-бързото заздравяване на пъпките и белезите от акне.

За максимален ефект опитайте Акне RoutINA: клинично доказана натурална система за борба с акнето.

рутина за акне

Тя включва:

Акне RoutINA действа в синхрон с естествените възстановителни механизми на кожата. Осигурява 24-часова защита и регенерация. Цялостен подход за справяне с акне, черни точки и омазняване.

Посетете нашата блог статия, ако искате да научите всичко, което трябва да знаете за акнето.

За най-добри резултати в борбата с акнето, препоръчително е да се поддържа балансирана диета, богата на цели храни, бедни на преработени продукти и захари. Разбира се, хубаво е да се консултирате с дерматолог за персонализирани съвети и лечение. 💜

Ако статията ви е била полезна, ще сме много благодарни да я споделите с приятели и семейство!

АКНЕТО и как семеен Български бизнес реши проблема на над 80 000 тийнейджъри

Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.