Акне - какво трябва да знаете

Акне - какво трябва да знаете

Какво е акне?

Акнето е хронично кожно заболяване, което засяга мастните жлези и космените фоликули по лицето и тялото. То се появява, когато порите се запушат с мъртви кожни клетки и себум (мазна секреция), което води до появата на пъпки, комедони (черни точки и бели точки), възпаления и белези.
В статията ще намерите полезна информация относно:

Видове акне

Акнето се разделя на три основни вида:
  • Комедонно:
    черни точки

Лека форма, която се характеризира с отворени комедони (черни точки) и затворени комедони (бели точки). Появява се в резултат на запушени пори - било то заради прекомерна мастна секреция или заради външни замърсявания.

  • Възпалително:
    възпалително акне

Средно тежка форма, която се характеризира с папули (малки червени подутини), пустули (пъпки с гной) и възли (големи, твърди подутини). На практика това са досадните пъпки, които ни тормозят в ежедневието ни. Някои от тях могат да са болезнени или да имат бял секрет, както и да се намират не само на лицето, но и по гърба, гърдите, раменете.

  • Кистозно:
    кистозно акне

Най-тежката форма, която се характеризира с големи, болезнени кисти под кожата, които могат да оставят трайни белези.

Причини за акне

  • Хормонални промени: повишените нива на хормони по време на пубертета, бременност, менопауза или при прием на някои лекарства могат да стимулират производството на себум и да запушат порите.

  • Бактерии: Propionibacterium acnes (P. acnes) е бактерия, която естествено се среща по кожата, но може да се размножи прекомерно в запушените пори и да причини възпаление.

  • Генетика: предразположеността към акне може да се предава по наследство.

  • Някои лекарства: противозачатъчни хапчета, литий, кортикостероиди.

  • Стрес: може да предизвика или влоши акнето.

  • Неправилна грижа за кожата: твърде агресивното почистване или прекомерната употреба на козметика може да раздразни кожата и да влоши акнето.

Симптоми на акне

Основните симптоми на акне са:
  • Мазна кожа: Кожата произвежда прекомерно количество себум, което води до лъщене.

  • Разширени пори: Порите се разширяват, за да поемат излишния себум.

  • Пъпки: Появяват се различни видове пъпки, включително:

    - Черни точки (отворени комедони): Отворени пори, запълнени със себум и мъртви кожни клетки.

    - Бели точки (затворени комедони): Затворени пори, запълнени с себум и мъртви кожни клетки.

    - Папули: Малки, червени, твърди подутини.

    - Пустули: Папули, които са се възпалили и са се напълнили с гной.

    - Нодули: Големи, твърди, болезнени подутини под кожата.

    - Кисти: Големи, гнойни торбички под кожата.

Други симптоми на акне могат да бъдат:
  • Зачервяване: Кожата може да е зачервена и възпалена.

  • Болка: Пъпките могат да бъдат болезнени, особено нодулите и кистите.

  • Сърбеж: Кожата може да сърби.

  • Белези: Акнето може да остави белези, след като заздравее.

дерматологичен преглед на акне

Диагностика на акне

Акнето се диагностицира най-вече въз основа на клиничната картина, т.е. чрез стандартен дерматологичен преглед. Вашият лекар ще разгледа кожата ви, за да определи вида и тежестта на акнето. Също така ще зададе уточняващи въпроси, които ще му помогнат да разбере какъв е източникът на проблема. Това са въпроси относно:

  • Симптомите: Кога са се появили за първи път? Как са се променяли с течение на времето?

  • Предходни лечения: Какви лечения сте използвали за акне в миналото? Какви са били резултатите?

  • Семейнa анамнеза: Някой от вашите роднини има ли акне?

  • Лекарства: Приемате ли лекарства, които могат да повлияят на акнето?

  • Хормонални смущения: Имате ли хормонален дисбаланс, който може да допринесе за акне?

В някои случаи може да са необходими допълнителни изследвания, за да се изключат други кожни заболявания или да се определят причините за акнето.

Лечение на акне

Лечението на акне зависи от тежестта му. При леко акне може да са достатъчни билкови натурални продукти или козметични продукти, които включват в състава си ексфолиращи активни съставки като AHA (Алфахидрокси киселини като гликолова киселина), BHA (Бетахидрокси киселини като салициловата киселина), PHA (Полихидрокси киселини като глюконолактон), Азелаинова киселина (Дикарбоксидна киселина) и други.

Важно е да знаете какъв тип е вашата кожа, за да използвате правилната активна съставка и да не навредите на кожата си. Повече за ползите от киселините в грижата за кожата може да очаквате в бъдещата ни блог статия.

При по-тежко акне може да се предпишат антибиотици или хормонални лекарства. Никога не приемайте лекарства на своя глава или без рецепта, за да не рискувате здравето си!

лавандулова вода

Лавандулова вода при Акне

Био Лавандулова Вода - Hydrolina е натурален продукт, получен чрез парна дестилация на свежи лавандулови цветове. Тя е ценена за своите антисептични, противовъзпалителни и успокояващи свойства, които я правят подходяща за грижа за кожата, склонна към акне.

Ето как сертифицираната Био Лавандулова Вода - Hydrolina може да помогне при акне:

  • Антибактериално действие: Био Лавандулова Вода - Hydrolina съдържа антибактериални съединения, които убиват бактериите Propionibacterium acnes (P. acnes), които са основната причина за акне.

  • Противовъзпалително действие: Лавандулата има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на зачервяването, подуването и възпалението.

  • Регулира себума: Лавандулата успешно регулира производството на себум - основният източник на акне.

  • Заздравява рани: Лавандулата има заздравяващи свойства, които могат да помогнат за по-бързото заздравяване на пъпките и да намалят риска от белези.

рутина за акне

За пълен ефект препоръчваме да опитате Акне RoutINA - клинично доказана натурална комбинация, която се бори с акнето в дългосрочен план. Тя включва:

Акне RoutINA™ работи в синхрон с естествените възстановителни механизми на тялото ви. Тя осигурява защита през деня и възстановяване през нощта, като предлага цялостен подход за справяне и успокояване на акне, черни точки и прекомерно омазняване.

Как да предотвратим появата на акне

стискане на пъпки

  • Първи и най-важен съвет, за да предотвратите разпространението на акне и неговото влошаване - НЕ стискайте пъпките си! Така заразявате останалата част от кожата и инфекцията се разпространява. Освен това е възможно да получите белези и процесът на заздравяване да се забави.

  • Почиствайте лицето си два пъти дневно с нежен измиващ продукт и хладка вода. За да не пресушите кожата и да нарушите кожната си бариера, препоръчваме сутрин да измивате само с хладка вода или с Натуралния Билков сапун Лавандула и Боровинка на InaEssentials. Той е нежен, биологичен продукт, богат на ценни масла и витамини, който няма да изсуши прекомерно кожата.

  • Избягвайте агресивните ексфолианти. Не ви препоръчваме да ексфолирате кожата си повече от веднъж или два пъти седмично. Честото ексфолиране уврежда кожната бариера и дехидратира кожата. Мит е, че за да нямате мазна кожа, не трябва да я хидратирате. Напротив. Понякога се наблюдава свръхпроизводство на себум, точно защото кожата е дехидратирана и търси баланс. А когато няма какво да я хидратира, тя сама започва да произвежда себум.

  • Не докосвайте лицето си с мръсни ръце и винаги спете на чисто спално бельо. Бактериите, с които се срещаме в ежедневието си могат да възпалят кожата ни и да предизвикат появата на пъпки. Съветваме ви да изпирате и сменяте калъфките на възглавниците си поне веднъж седмично, за да предотвратите разпространението на бактерии по кожата си, докато спите.

  • Избягвайте носенето на тежък грим всеки ден. Позволявайте на кожата си да диша. Гримът е чудесен инструмент да подчертаем красотата си, но прекомерното му използване запушва порите и кожата се задушава. Друг пример за невъзможността на кожата да диша е така нареченото “Маскне”. По време на Covid-19 и задължителните мерки тогава, маските, които носехме ежедневно и часове наред бяха истински развъдник на бактерии.

Още начини да предотвратите акнето:
  • Използвайте некомедогенни козметични продукти. Некомедогенните продукти са формулирани така, че да не запушват порите и са специално предназначени за хора с акне.

  • Поддържайте косата си чиста. Мазната коса може да допринесе за появата на акне, особено ако докосва лицето ви. Поддържането на косата чиста може да помогне за намаляване на количеството мазнини, които се прехвърлят върху лицето ви.

  • Хранете се здравословно. Здравословната диета може да помогне за подобряване на общото ви здраве, включително и здравето на кожата ви. Някои храни могат да допринасят за появата на акне, докато други могат да помогнат за подобряване на симптомите. Повече информация как да се храним при акне може да намерите в нашата бъдеща блог статия.

  • Намалете източниците на стрес до минимум. Стресът може да допринесе за появата на акне. Намирането на начини за намаляване на стреса може да помогне за подобряване на симптомите.

    - Намерете здравословни начини за справяне със стреса:

    - Спортувайте, практикувайте йога или медитация, прекарвайте време сред природата.

    - Спете достатъчно: Сънят е важен за здравето на кожата.

    - Избягвайте претоварване: Не се претоварвайте с работа или други ангажименти.

Акне и психично здраве

Акнето може да има значително влияние върху психичното здраве, причинявайки ниско самочувствие, тревожност и депресия. Ако се чувствате потиснати от акнето си, важно е да поговорите с лекар или психолог.

Акне и бременност

Някои лекарства за акне не са безопасни за употреба по време на бременност. Ако сте бременна и имате акне, е важно да се консултирате с вашия лекар за безопасни и ефективни лечения.

Акне при мъже

Мъжете могат да страдат от акне както жените. При мъжете акнето може да се дължи на хормонални промени, генетика, стрес или неправилна грижа за кожата.

С търпение, постоянство и правилните грижи можете да се справите с акнето и да се радвате на здрава и красива кожа.

Ако статията ви е била полезна, споделете я с приятели и семейство! :)

АКНЕТО и как семеен Български бизнес реши проблема на над 80 000 тийнейджъри

Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.