Могат ли белезите от акне да се заличат с натурални средства?

Могат ли белезите от акне да се заличат с натурални средства?

Какво причинява Екзема? Могат ли белезите от акне да се заличат с натурални средства? 7 минути Напред Как да си набавим магнезий от соли за вана?

Акнето – досаден проблем, познат на мнозина. То не само ни мъчи с пъпки и възпаления, но може да остави и трайни следи – белези, които сякаш ни напомнят за преживяното.

Днес ще ви разкрием тайните на натуралните средства, които могат да се окажат ваши верни съюзници в борбата за гладка кожа без белези и пигментация. 

Какво причинява белезите от акне и пигментация?

Белезите от акне се появяват, когато възпалението е увредило колагеновите и еластиновите влакна в кожата. Колкото по-тежко е акнето, толкова по-вероятно е да остави следи, тъй като увреждането на кожата е по-дълбоко - засяга се не само епидермиса, но и останалите слоеве на кожата.

Това налага по-дълъг заздравителен процес и повече производство на съединителна тъкан, която се различава от останалата ни кожа. Така върху местата, където е била пъпката се образуват белезите. Честото и агресивно стискане на пъпките също може да допринесе за появата на белези, пигментация и разнасяне на инфекцията.

Освен белези, може да се появи и хиперпигментация в засегнатите участъци след заздравяване на раните. Това е така наречената постинфламаторна хиперпигментация, която се провявява в различни по цвят петна по кожата - от розови, до червени, кафяви или черни. Възпалителната хиперпигментация е следствие на повишеното производство на меланин, предизвикано от инфекцията и нарушаването на кожната бариера.

белези от акне

Как да разпознаем белезите и пигментните петна?

Поради увреждането на кожата, в тези участъци тя видимо може да бъде по-груба, по-суха и с неравна повърхност.
Пигментните петна са плоски участъци, с цвят, различен от този на кожата ни. Обикновено са кафяви или червеникави, като цветът им се определя главно от тена, дълбочината на увреждането и потъмняването.

Важно: Пигментните петна засилват цвета си при продължително излагане на слънце, особено когато не използвате слънцезащита. Съветваме ви винаги, когато се намирате на открито да нанасяте необходимото количество слънцезащита, подходяща за вашия тип кожа. И още по-важно - правете го независимо от сезона! Това ще ви помгоне и да предотвратите появата на пигментни петна.

Какви са видовете белези от акне?

  • Атрофични белези. Те са вдлъбнати и се появяват при загуба на колаген и неправилно зарастване на раната. Обикновено са следствие от кистозно акне. Могат да бъдат с различна форма и големина.

  • Хипертрофични белези. Те са изпъкнали и червени, причинени от прекомерно производство на колаген. Заздравителната тъкан е с различна, по-грапава и суха текстура. Обхващат участъка от кожа, където е била преди това пъпката.

  • Келоидни белези. Срещат се рядко. Образуват се, когато хипертофичните белези се разпространят на по-голяма площ от кожата, която са засегнали първоначално. Те са големи, твърди, изпъкнали и могат да сърбят или болят.

Как да се предпазим от белези?

Има няколко лесни стъпки, които можем да предприемем, за да предотвратим появата на белези и хиперпигментация.

  • Лечение на акнето: Ранното и ефикасно лечение е ключово за предотвратяване на белези. Съветваме ви да потърсите консултация със специалист, който да ви насочи към правилно лечение, съобразено с вашия вид кожа и тежест на акнето.

  • Не пипайте и не стискайте пъпките: Когато пипаме пъпките, много лесно разнасяме инфекцията по кожата си, с което рискуваме появата на още акне. Когато пък стискаме пъпките, освен, че разнасяме инфекцията, ние я задълбочаваме, увреждаме допълнително кожата и създаваме огромна предпоставка за белези или пигментация.

  • Слънцезащита: Вредните слънчеви лъчи могат да потъмнят вече съществуващи белези или да предизвикат появата на нови. Съветваме ви да използвате некомедогенна и съобразена с вашия тип кожа слънцезащита през цялата година винаги, когато сте навън.

Задължително ви препоръчваме да се консултирате с дерматолог, ако белезите са тежки!

Натурални средства за справяне с белезите и пигментацията според типа кожа

Съществуват много начини да се справим с белезите. Някои от тях включват дерматологични процедури като третиране с ултразвук, химически пилинг, Led маска и други. Често тези решения обаче са доста скъпи или противопоказни за някои хора.

В статията искаме да акцентираме върху натуралните решения, с които природата ни дарява.

Такива например са 100% биологичните продукти на InaEssentials, чиито билки са отгледани от българското семейство Ралчеви. Продуктите са произведени от семейството в тяхната дестилерия и производствен център в град Панагюрище, с възможно най-високия контрол за качество.
Комбинация за белези и пигментация при мазна кожа: Био Вода от Бяла ела - Hydrolina и Етерично Био сертифицирано масло

1. Нанесете Био Вода от Бяла ела - Hydrolina върху кожата и най-вече белезите и/или пигментните петна с помощта на памучно тампонче. Силните ѝ регенериращи свойства ще помогнат на кожата да се възстанови, хидратира и заздравее по-бързо. Също така ще спомогне за изсветляване на тена и пигментните петна. Може да използвате водичката на измито лице сутрин и вечер преди сън.
2. Когато водичката попие, нанесете 1-2 капки Етерично Био сертифицирано масло върху памучно тампонче или върху пръста си и третирайте само участъка на белега. Важно е да не разтривате маслото по цялата кожа, тъй като силната му концентрация може да предизвика нежелани реакции. За да бъдат избегнати, може да го смесите с базово масло (бадем например) и тогава спокойно да нанасяте върху по-големи участъци кожа.

Маслото от Лавандула доказано намалява възпаленията и зачервяванията, като защитава кожата и помага за по-бързото ѝ възстановяване. Съветваме ви да го използвате веднъж преди сън.

***Ако маслото е прекалено силно за вас, може да го замените с Био Лавандулова вода - Hydrolina при акне. Тя не само ще спомогне за белезите, но и ще успокои и елиминира акнето благодарение на силните си антибактериални свойства.

Комбинация за белези и пигментация за нормална до суха кожа: Пигментация RoutINA™ - дълготрайно решение при Пигментни петна

Нашата рутина за Пигментация включва:
Как да използвам продуктите?
Сутрин:
Стъпка 1:

Измийте лицето си с Натурален Билков сапун с масло от Роза Дамасцена и Гераниум за хидратация и премахване на нощните замърсявания.

Стъпка 2:

Нанесете 100% Био Вода от Бяла ела - Hydrolina за регенериране, успокояване, хидратиране, намаляване на пигментацията и белезите.

Вечер:
Стъпка 1:

Почистете лицето си с Натурален Билков сапун с масло от Роза Дамасцена и Гераниум, за да премахнете дневните замърсявания.

Стъпка 2:

Нанесете Hydrobiotic - Роза, Бяла ела и постбиотик от Лимонова кора за ускоряване на нощната регенерация, укрепване на кожната бариера, балансиране на микробиотата, борба с признаците на стареене и подхранване на жизнения вид на кожата.

Това натурално трио за справяне с пигментацията предлага нещо повече от временно решение. Всеки продукт прониква в дълбочина, за да успокои и хидратира кожата, да заличи белезите и да предотврати появата на пигментните петна.

Не забравяйте - постоянството е ключово. Натуралните средства не винаги могат да дадат бърз ефект, но гарантират нежен подход, щадят организма и дават изключителни резултати. Вярвайте в силата на природата и не се отказвайте! Красивата и здрава кожа е постижима.🩵

Ако статията ви е била полезна, ще сме много благодарни да я споделите с приятели и семейство!

Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.