Домашно лечение на Акне: Какво да правим и какво не

Домашно лечение на Акне: Какво да правим и какво не

Акнето може да бъде упорит и дразнещ проблем, но ефективните методи за домашно лечение могат да помогнат за справяне и намаляване на възпаленията. Познаването на правилните техники, продукти и практики за грижа може значително да подобри състоянието на кожата ви.

В статията ще разгледаме: 

  • Как да почистваме правилно лицето си

  • Как изберем скраб за лице

  • Коя глинена маска за запушени пори, акне и черни точки препоръчваме

  • Как да поддържаме правилна хигиена на четките за грим

  • Ефективни природни средства за борба с акнето

  • Коя домашна рутина за акне препоръчваме

Как да почистваме правилно лицето си

Правилното почистване на лицето е в основата на всеки ефективен режим за лечение на акне. Разбира се, всяка кожа има своите специфики и няма как да има една универсална формула, но искаме да ви представим добри практики, които са доказали своето действие и които може да опитате:

Използвайте хладка вода

Започнете с изплакване на лицето с хладка вода, за да отворите порите. Горещата вода може да лиши кожата ви от естествените масла, а студената може да затвори порите и да задържи мръсотията.

Изберете нежен почистващ продукт

Нанесете нежен, неабразивен почистващ продукт. Избягвайте продукти, които съдържат алкохол, сулфати или аромати, тъй като те могат да изсушат кожата ви и да предизвикат раздразнения. Измивайте лицето с него сутрин или сутрин и вечер, но следете да не пресушите кожата си. Важно е да се научите сами да познавате кожата си и да следите за нейните нужди.

За суха кожа е добре да използвате нежни хидратиращи продукти, които няма да нарушат кожната бариера и да предизвикат възпаления. При мазна кожа се препоръчват продукти, които да редуцират себума и почистват порите в дълбочина, но не забравяйте хидратацията! Мазната кожа също се нуждае от хидратация.

Ако се чудите какъв продукт да изберете, Натурален Билков сапун Лавандула и Боровинка при Акне е избор на хиляди хора по цял свят.

Кръгови движения

Нежно масажирайте почистващия продукт в кожата си с кръгови движения с върховете на пръстите си. Това спомага за засилване на кръвообращението и осигурява дълбоко проникване на почистващия продукт. Отделете около 20-30 секунди за тази стъпка.

Обстойно изплакване

Изплакнете обилно с хладка вода, като се уверите, че по кожата не остават остатъци, тъй като остатъците от продукта могат да запушат порите.

Подсушете

Внимателно подсушете лицето си с чиста мека кърпа. Избягвайте да търкате, тъй като това може да раздразни кожата и да изостри акнето.

Последователността е от ключово значение.

Почиствайте лицето си един до два пъти дневно - веднъж сутрин и/или веднъж преди лягане, за да поддържате кожата си чиста от замърсявания и излишна мазнина.

Съвет: Никога не стискайте пъпките си в домашни условия! Знаем, че могат да бъдат ужасно дразнещи, но така рискувате да разнесете инфекцията и да забавите заздравяването. 

Как да изберем скраб за лице

Ексфолирането може да помогне за отстраняване на мъртвите кожни клетки, които запушват порите и причиняват акне, но трябва да се прави правилно.

Изборът на подходящ ексфолиращ продукт за лице е от решаващо значение за справянето с акнето:

Съставки

Търсете продукти, които съдържат съставки за борба с акнето, като салицилова киселина, която помага за ексфолиране и отпушване на порите; бензоил пероксид, който унищожава бактериите, причиняващи акне; или алфа хидрокси киселини (AHA), които помагат за отстраняване на мъртвите кожни клетки.

Билките и растенията също могат да имат голям ефект при акне. Така е например лавандулата, която е известна със своите антибактериални, регулиращи и почистващи свойства. 

Некомедогенен

Уверете се, че продуктът е обозначен като некомедогенен, което означава, че няма да запуши порите ви. Това е от решаващо значение за склонната към акне кожа.

Тип кожа

Изберете почистващ продукт, предназначен за вашия тип кожа. Ако имате мазна кожа, идеален е почистващ продукт на основата на гел, тъй като той помага за премахването на излишната мазнина. За суха кожа по-подходящ е почистващ продукт на кремообразна основа, тъй като осигурява допълнителна хидратация.

Без изкуствени аромати при чувствителна кожа

Изберете продукти без аромати, за да избегнете дразнене, тъй като ароматите могат да бъдат често срещан дразнител за чувствителна или склонна към акне кожа.

Честота

Ограничете почистването със скраб до един или два пъти седмично, за да предотвратите прекомерното ексфолиране, което може да раздразни кожата и да изостри акнето. Прекомерното ексфолиране може да лиши кожата от естествени масла, което води до повишено производство на мазнини и създава обратния ефект.

Нежни скрабове

Използвайте нежен ексфолиращ скраб с фини зърна. Избягвайте грубите ексфолианти с големи частици, които могат да причинят микроразкъсвания на кожата, водещи до по-голямо раздразнение и потенциални изригвания.

Техника

Нанесете скраба нежно с кръгови движения и изплакнете обилно с хладка вода. Винаги бъдете нежни, за да не възпалявате кожата си. Прекаленото търкане може да увреди естествената бариера на кожата ви, което да доведе до повишено производство на мазнини и повече акне.
Винаги използвайте хидратиращ крем, подходящ за кожа, склонна към акне, за да поддържате хидратацията.

Коя глинена маска за запушени пори, акне и черни точки препоръчваме

Глинените маски са предпочитан вариант за дълбоко почистване на кожата. На пазара съществуват много различни видове глинени маски за лице.

За естествен и ефективен вариант при мазна кожа склонна към несъвършенства разгледайте нашата натурална Маска за лице - Лавандулова Maskina. Това е иновативна и натурална глинена маска тип „Направи си сам“, която е нежна към кожата, помага за намаляване на възпалението и има антибактериални свойства, които могат да помогнат за справяне с акнето. Освен това е изключително икономична.

  • Био лавандулата от полетата на нашето семейство е най-добрата грижа за кожа, склонна към акне, черни точки и несъвършенства. Тя балансира нивата на омазняване на кожата и нежно почиства порите в дълбочина.

  • Червеното грозде и аронията са перфектните агенти за по-гладка и подмладена кожа. Те свиват порите и оставят кожата сияйна както никога досега.

  • Каолинът и добре пазената мароканска тайна на кралиците на красотата - мароканската вулканична глина Гасул, поставят перфектната база за истински детокс.

Ако имате по-проблемна кожа, изразено акне и силно запушени пори ви препоръчваме да опитате Маска за лице - Черна Maskina - интензивна грижа при Акне и Черни точки.

  • Лавандулата е идеалното средство за лечение на проблемна кожа, черни точки и несъвършенства. Нежно почиства порите в дълбочина.

  • Активният въглен на растителна основа действа безотказно при мазна кожа като отпушва порите и намаляват зачервяванията, така че кожата ви да се радва на сияен, здрав вид.

  • Каолинът поставя перфектната база за истинска детоксикация, грижа за кожата и пълно удоволствие от дълбините на природата.

  • Ниацинамидът, регулира омазняването на кожата, свива порите, редуцира зачервяванията и нежеланите петна от хиперпигментация и подпомага изглаждането на фини линии.

Препоръчваме да не правите повече от 2 маски на седмица за 7-10 минути, за да не пресушите кожата си.

**Всяка глинена маска на InaEssentials е създадена специално за нашите биологични хидролати. 

Как да поддържаме правилна хигиена на четките за грим

Мръсните четки за грим могат да бъдат огромен развъдник на бактерии, които допринасят за появата на акне. Ето как да ги поддържате чисти:

  • Седмично почистване: Почиствайте четките си поне веднъж седмично. Редовното почистване помага за отстраняване на мръсотията, маслата и бактериите, които се натрупват по косъмчетата.

  • Мек сапун или препарат за почистване на четки: Използвайте мек сапун или препарат за почистване на четки. Избягвайте силни почистващи препарати, които могат да оставят следи. Натуралният сапун или бебешки е добра алтернатива за нежно почистване.

  • Изплакнете обилно: Изплакнете четките обилно с хладка вода, докато водата се избистри. Уверете се, че целият сапун е отстранен, за да предотвратите натрупването на остатъци.

  • Изсушаване: Поставете четките да изсъхнат върху чиста кърпа. Избягвайте да ги сушите в изправено положение, тъй като водата може да проникне в дръжката и да доведе до изпадане на косъмчетата или поява на мухъл.

  • Редовното почистване предотвратява натрупването на бактерии, като гарантира, че кожата ви ще остане чиста и здрава.

Ефективни природни средства за борба с акнето

Природните средства могат да бъдат нежен и ефективен начин за лечение на акне. Ето някои възможности:

  • Етерично масло от лавандула: Лавандуловото масло е едно от най-приложимите и ценни от всички етерични масла. Терапевтичните му свойства са изключително полезни за кожата, тъй като помага при пъпки, драскотини, натъртвания и кожни раздразнения. Маслото има изразени антисептични свойства и ранозаздравяващ ефект. Може да се използва строго и само върху пъпки или разредено в базово масло за по-широк участък от кожата.

  • Био Вода от Лавандула: Водата от лавандула е доказан и обичан продукт за домашно лечение на акне от милиони хора по света. Такава е например Био Вода от Лавандула - Hydrolina на InaEssentials. Със своите мощни антибактериални и pH-регулиращи свойства Лавандуловата Hydrolina ограничава растежа на бактериите, причиняващи акне, почиства цялостно порите и предотвратява появата на пъпки, като осигурява сияйна и гладка текстура на кожата. Подходяща е за ежедневна употреба.

  • Алое вера: Гелът от алое вера може да успокои възпалението и да подпомогне заздравяването. Нанесете чист гел от алое вера директно върху засегнатите зони и го оставете да действа през нощта.

  • Зелен чай: Нанасянето на охладен зелен чай върху кожата може да намали възпалението и бактериите. Сварете зелен чай, оставете го да се охлади и използвайте памучно топче, за да го нанесете върху кожата си. 

Коя домашна рутина за акне препоръчваме

Оповавайки се на годините опит и клиентски отзиви, семейството ни създаде клинично тествана напълно натурална домашна рутина за акне - Акне RoutINA, която включва:

Акне RoutINA действа в синхрон с естествените възстановителни механизми на кожата. Осигурява 24-часова защита и регенерация. Цялостен подход за справяне с акне, черни точки и омазняване. Продуктите са за сутрешно и вечерно използване. Повече може да откриете в продуктовата страница на Акне рутината ни

Посетете нашата блог статия, ако искате да научите всичко, което трябва да знаете за акнето.

Справянето с акнето в домашни условия включва правилно и нежно почистване на лицето, използване на подходящи измиващи продукти, поддържане на хигиена на четката за грим и използване на ефективни природни средства. Не забравяйте, че последователността и търпението са от ключово значение за постигането на положителни резултати. 💜

Ще сме благодарни да споделите статията с приятели или семейство, ако сме ви били полезни!

АКНЕТО и как семеен Български бизнес реши проблема на над 80 000 тийнейджъри

Цел отвъд печалбата: Kак нашият бранд оказва въздействие

В InaEssentials вярваме в отблагодаряването на общностите, които са ни подкрепяли. Ето защо се гордеем, че предлагаме възможности за работа на членове от малцинствените групи, като помагаме за поддържането на тяхната прехрана и им осигуряваме по-светло бъдеще. Избирайки нашите органични продукти, вие не само подобрявате собственото си здраве и красота, но и оказвате положително въздействие върху живота на другите. Присъединете се към нас и направете промяна още днес.